ORTODONTIA ESTE RAMURA STOMATOLOGIEI CARE SE OCUPA CU INDREPTAREA DINTILOR STRAMBI, POZITIONATI NECORESPUNZATOR PE ARCADELE MAXILARE SAU PENTRU A CORECTA MUSCATURA (OCLUZIA) GRESITA.

Denumirea provine din greaca, de la orthos (drept) si odous (dinti).

Desi tratamentul ortodontic nu se face in scop estetic, rezultatul sau este deosebit de estetic, dand armonie zambetului.

De ce exista ortodontia? De ce tratam anomaliile dentare?

 Anomalia dentara – dintii strambi, reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor. Anomalia dentara este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare.

Anomaliile dento-maxilare se manifesta printr-o malocluzie dentara (muscatura gresita).

Muscatura este corecta atunci cand arcada maxilara se suprapune perfect pe arcada mandibulara, printr-un contact cat mai bun, iar dintii sunt aliniati corect. Muscatura este proiectata in asa fel incat in timpul alimentatiei, dintii de sus protejeaza obrajii si buzele pentru a nu fi muscate, iar dintii de jos protejeaza limba.

Principalele anomalii de acest fel sunt:

 • Anomalii dentare de numar – dinti supranumerari si anodontii (numarul mai mare sau mai mic decat normal al dintilor);
 • Anomalii dentare de eruptie – rotatia dentara, transpozitia dentara;
 • Compresia de maxilar
 • Prognatii mandibulare

Ortodontia trateaza cu succes  aceste anomalii, prin tratamente mai complexe sau mai simple, in functie de gravitatea afectiunii, prin instrumentele ei specifice: aparatele dentare.

Tratamentul dentar este recomandat deoarece, pe termen lung, afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului si implicit a cariilor dentare sau probleme in functionarea sistemului digestiv.

Cand este necesar un consult ortodontic?

Iata cateva simptome care indica necesitatea unui consult ortodontic:

 • Suptul degetului
 • Inghesuirea (pozitia anormala) a dintilor
 • Pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte
 • Lipsa contactului sau contactul anormal al dintilor
 • Dificultati atunci cand musca sau cand mesteca
 • Respiratia orala
 • Maxilarele care se misca ori produc sunete ciudate
 • Muscarea obrazului sau a palatului
 • Maxilarele, dintii, etc ; disproportionale cu restul fetei

Orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si intocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic.

Anomaliile dento-maxilare reprezinta o problema din ce in ce mai frecvent intalnita, atat la adult, cat si la copil. Tratamentul ortodontic este necesar din motive estetice, dar si de sanatate dento-maxilara, deoarece inghesuirile dentare si ocluzia (muscatura) anormala produc parodontoza, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare, impiedica efectuarea unui periaj corect, favorizand aparitia cariilor, gingivitei etc.

Dintii unui om cresc in perioade diferite, astfel incat exista 2 dentitii caracteristice omului: cea temporara si cea permanenta. Atat dintilor de lapte, cat si dintilor permanenti trebuie sa le acordam o importanta deosebita, corespunzatoare cu etapele de dezvoltare.

In cazul dintilor de lapte la copii, parintii sunt cei raspunzatori de sanatatea cavitatii orale a copiilor lor. Este indicat ca parintii sa se informeze cu privire la momentul in care dintii de lapte ai copiilor, dar si cei definitivi, vor incepe sa se dezvolte, mai ales la cresterea molarului de 6 ani.

Cand apare molarul temporar?

Primul molar care face parte din dentitia definitiva este molarul de 6 ani si apare sub cel de-al doilea molar temporar, in jurul varstei de 6-7 ani. Molarii, in numar total de 8, impreuna cu caninii permanenti, reprezinta cei mai valorosi dinti definitivi, intrucat au cea mai buna si rezistenta implantare osoasa. Primii 4 molari nu reprezinta doar dinti de baza, ci au si un rol hotarator in ocluzia copiilor. Contactul dintre molarul de 6 ani de sus si molarul de 6 ani de jos, cat si contactul dintre ceilalti molari de 6 ani, ghideaza felul in care copilul inchide gura pentru toti dintii permanenti care urmeaza sa se dezvolte.

Importanta igienei molarului de 6 ani

Pana cand copiii dobandesc maturitatea specifica si capacitatea de a avea grija singuri de propria persoana, in special in aspecte ce tin de sanatate, precum igiena corespunzatoare dintilor, sunt vulnerabili, mai ales in perioada in care le cresc dintii. La varste mici, multi copii nu reusesc sa isi perieze dintii asa cum este recomandat. In aceasta situatie intervin parintii, care ar trebui sa perieze maselutele, dintii si gingiile copiilor lor si, treptat, sa le ofere informatii si indicatii care sa-i ajute in acest ritual de ingrijire.

Periajul molarilor de 6 ani este foarte important, intrucat scade din sansele de aparitie a cariilor pe suprafata lor dentara si mentine sanatatea orala a micutilor. De asemenea, un aspect ce tine strict de informarea parintilor este constientizarea faptului ca molarul de 6 ani este un dinte definitiv, dinte ce implica o atentie deosebita, cel putin pana la cresterea tuturor dintilor definitivi.

Sigilarea molarilor de 6 ani

Este o metoda simpla de prevenire a cariilor la nivelul molarilor definitivi. Sigilarile trebuie efectuate la scurt timp dupa eruptia molarilor si premolarilor permanenti inainte de instalarea cariei. Se aplica la nivelul santurilor retentive un strat de adeziv si un material de sigilare cu adaos de fluor (plomba fluida). Nu este necesara folosirea frezei, fiind o metoda profilactica.

Mentinator de spatiu

Cand un copil pierde prematur unul sau mai multi incisivi pot apare probleme de fonatie si eruptia dintilor permanenti poate fi intarziata. Mentinatorul de spatiu este un dispozitiv care poate imbunatati fonatia copilului si este foarte important pentru mentinerea spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti. In urma pierderii dintilor de lapte precoce in spatiul respectiv pot migra dintii vecini temporari iar dintii permanenti nu mai au loc, caz in care este necesar aplicarea unui aparat ortodontic.

Tratamentul ortodontic al copiilor

Se recomanda ca in jurul varstei de 7 ani, copilul sa fie programat pentru un consult de specialitate la medicul ortodont.

Avantajele unui tratament ortodontic timpuriu sunt:

 • Dezobisnuirea de obiceiurile vicioase ( suptul degetului, respiratia orala, deglutitia infantila, interpozitia buzei inferioare sub incisivii frontali superiori) care produc mari deranjamente ale pozitiei dintilor
 • Dirijarea cresterii maxilarelor in directia dorita, pentru o viitoare ocluzie functionala
 • Armonizarea arcadelor dentare in scopul corectarii laterodevierilor si asimetriilor faciale
 • Corectarea pozitiei incisivilor protruzivi pentru evitarea riscului de fractura a acestora in cazul unor traumatisme
 • Mentinerea sau castigarea spatiului pentru dintii permanenti

La ce varsta trebuie pus aparatul dentar?

La copii, cel mai frecvent, aceste aparate dentare se aplica, de preferat cat mai devreme, de la 6-7 ani, cand oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinti pot fi indreptati sau dirijati sa erupa in pozitie corecta. Este mult mai usor sa creezi loc pentru ca dintii sa iasa corect, decat sa indrepti dintii erupti gresit.

La varsta de 7 ani, primii molari permanenti sunt de regula erupti in spatele sirului de dinti temporari si astfel se stabileste ocluzia, motiv pentru care se indica a se efectua o prima consultatie la medicul ortodont, care astfel evalueaza ocluzia si depisteaza eventuale probleme atat in sens antero-posterior (ocluzia inversa sau ocluzia distalizata), cat si in sens transversal (maxilarul ingust, laterodevieri mandibulare).

Muscatura inversa (cea in care incisivii superiori se afla pozitionati in spatele celor inferiori) se considera urgenta ortodontica si impune un tratament de urgenta: exercitii de miogimnastica, purtarea unei barbite cu capelina si chiar un aparat dentar.

Aparatul dentar mobil este realizat in laborator din acrilat si sarma si este indicat in copilarie, cand copilul inca are dinti de lapte, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani.

Dupa aceasta varsta, de regula, aparatul mobil nu mai este eficient. Aparatul dentar mobil are, in general, un surub care va fi activat de catre parinte, conform indicatiilor medicului (in cele mai multe cazuri, o data pe saptamana). Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 saptamani) pentru activarea sarmelor de catre medic, pentru dirijarea eruptiei unor dinti, urmarirea evolutiei etc.

Ce tipuri de aparate dentare exista pentru copii?

Toate tipurile de aparat dentar aplica o presiune continua si blânda pentru a muta incet dintii copilului tau in pozitia finala dorita, cu scopul de a oferi un frumos aspect estetic si o masticatie corecta.
Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, in functie de materialul din care sunt fabricate, de aspectul si rolul lor.

Exista aparate dentare din metal, din plastic, din safir, vizibile, invizibile, fixe sau mobile.

Ortodonție Preț
Consultație primară medic specialist ortodont 100 - 200 Lei
Aparat fix metalic / arcadă 2500 Lei
Aparat fix fizionomic ceramic / arcadă 3000 Lei
Aparat fix fizionomic safir / arcadă 3400 Lei
Mini implant ortodontic / 1buc 800 Lei
Arc palatinal / lingual 800 Lei
Aparat cu tracțiune extraorală 650 Lei
Aparat funcțional 1200 Lei
Aparat mobil / arcadă 1250 Lei
Disjunctor 1450 Lei
Sedință control aparat fix 100 - 200 Lei
Sedință control aparat mobil 100 Lei
Aparat de contenție mobil 450 Lei
Gutieră contenție și îndepartare aparat de contenție fix 550 Lei
Înlocuire bracket metalic 100 Lei
Înlocuire bracket ceramic 100 Lei
Înlocuire bracket safir 120 Lei
Înlocuire inel 70 Lei
Recimentare inel 50 Lei
Reparație aparat mobil 200 - 400 Lei
Îndepărtare aparat fix la cerere 700 Lei
Retainer colat și îndepartare aparat 450 Lei
Înlocuire arc metalic 100 Lei
Înlocuire arc fizionomic 90 Lei
Carriere 1200 Lei
Relipire bracket metalic 30 Lei
Relipire bracket fizionomic 50 Lei
Plan inclinat 200 Lei
Aparat DAMON metalic 3000 Lei
Aparat DAMON ceramic 4000 Lei
Control aparat Damon 100 - 200 Lei
Proteză Fast & Fixed pe implanturi Bredent _________
Proteză pe implant & tratament rate
Amprentp, manoperă lucrare tehnician și probă proteză _________

Programeaza-te acum sau contacteaza-ne in chat  pentru o consultatie profesionista si o experienta placuta!