PEDODONTIA REPREZINTA RAMURA STOMATOLOGIEI RESPONSABILA DE TRATAREA PROBLEMELOR DENTARE ALE COPIILOR, FIE CA SUNT DINTI DE LAPTE SAU DINTI PERMANENTI.

La DentalSana desfasuram o gama larga de servicii asociate pedodontiei, de la tratamente de preventie si recomandari de igiena orala pana la obturatii coronare si tratamente endodontice. 

pedodontie-DENTALSANA

Dr. Iana Mirela Cristina, cu competenta in pedodontie inca din anul 2005, are experienta in a interactiona cu micutii astfel incat sa le mentina o stare de bine, indiferent de interventie.

Mostenirea genetica, igiena orala si regimul alimentar influenteaza dezvoltarea danturii. Parintii trebuie sa monitorizeze acest proces si sa semnaleze dentistului cat mai rapid posibil diferitele modificari de culoare, structura sau forma a dintelui pentru a nu afecta dinṭii permanenti ai copilului.

TRANSFORMA TOTUL INTR-O JOACA DE COPIL!

Sigilarea dintilor – Cea mai eficientă metodă de prevenire a cariilor

 

Ce sunt sigilarile dentare?

Sigilarile dentare reprezinta un tratament modern de preventie, folosit impotriva aparitiei cariilor, ce poate fi realizat atat pe dintii temporari, cat si pe dintii permanenti tineri. Astfel, suprafata dintilor este netezita iar sigilantul aplicat in santurile dentare transforma zona abrupta a dintelui intr-o suprafata mai domoala si mai lucioasa care face ca periajul sa fie mult mai accesibil, resturile alimentare nemaiavand unde sa se depoziteze iar sansele de aparitie a cariilor sa scada considerabil.

pedodontie-DENTALSANA doctor Iana Mirelapedodontie-DENTALSANA doctor Iana Mirela
Cand sunt recomandate sigilarile dentare?

Sigilarile dentare se efectueaza:

 • Pe suprafata molarilor si premolarilor, acestia fiind dintii care prezinta un relief ocluzal mai proeminent. De aceea, sunt si cei mai predispusi la aparitia cariilor, pentru ca favorizeaza acumularea placii bacteriene.
 • In cazul pacientilor care vor urma un tratament cu aparat dentar.
 • Uneori, sigilarile dentare se pot aplica si pe fetele palatinale ale incisivilor superiori cand acestia au un relief ce permite retentionarea alimentelor greu de indepartat chiar si print-un periaj dentar corespunzator.

Procedura de sigilare a dintelui actioneaza ca un scut protector care blocheaza depunerea alimentelor si a bacteriilor pe suprafetele dentare.

 • Realizata pe dintii temporari, sigilarea dentara protejeaza dintii de aparitia cariilor, care pot afecta si dintii permanenti tineri.
 • In cazul dintilor permanenti tineri, este de preferat ca sigilarile dentare sa se faca la scurt timp dupa eruptie, dar poate fi realizata si mai tarziu, daca dintii nu au fost afectati de carii.

Varsta optima pentru tratamentul cu sigilari dentare este de 3-4 ani in cazul dintilor temporari, 6-7 ani pentru molarul I permanent si 11-13 ani pentru premolari si molarul II.

Cum se realizeaza procedura de sigilare a dintilor?

Sigilarile dentare se efectueaza in 4 pasi simpli:

 1.  Dintele este curatat si uscat Inainte de a initia interventia, se curata dantura copilului cu o periuta speciala si o pasta fara flor fara a aplica vreun tratament invaziv asupra dintilor adica nu se intervine cu freza asupra structurilor dentare. 
 2.  Pe dintele igienizat se aplica un gel special, ce are rolul de a pregati dintele pentru materialul de sigilare ; se lasa pe dinte sa actioneze 30 secunde dupa care se spala.
 3. In cel de-al treilea pas este aplicat un lichid rasinos cu ajutorul unui dispozitiv ce are un varf de unica folosinta, care acopera santurile si fosetele, eliminand astfel spatiul retentiv in care se pot acumula bacteriile.
  Prin descompunere, aceste bacterii, elimina produsi ce genereaza aparitia cariei. Materialele utilizate pentru sigilarea dentara sunt rasini compozite sau ionomeri de sticla deoarece protejeaza tesutul dentar prin eliberarea de fluor.
 4. In ultima etapa se foloseste o lampa de fotopolimerizare care ajuta la fixarea substantei de sigilare.

 Se recomanda o monitorizare atenta de catre parinti si
o viitoare consultatie peste 6
 luni.

Avantajele sigilarii dentare

Spre deosebire de caria dentara incipienta, care distruge structura dintelui, sigilarea dentara ajuta la mentinerea unor suprafete dentare intacte si rezistente. De asemenea, pe termen lung, sigilarile dentare pot ajuta in a economisi timp si bani, iar disconfortul asociat cu procedurile stomatologice dispare.

Realizata pe dintii temporari sigilarea dentara:

 • Mentine sanatatea dentitiei temporare
 • Previne aparitia cariilor si a eventualelor probleme de eruptie a dintilor permanenti.
 • Aplicate pe dintii permanenti tineri, sigilarile dentare previn aparitia proceselor carioase ccea ce conduce la un adolescent, tanar si de ce nu , un adult cu o dentitie sanatoasa.

La varsta de 6 ani, apar primii dinti permanenti – molarul de 6 ani. Fiind primul dinte permanent preventia si grija acordata acestuia trebuie sa fie una corespunzatoare. Sigilarea molarului de 6 ani trebuie realizata la scurt timp de la eruptie, in momentul in care fata lui ocluzala, cea care participa in masticatie nu mai este acoperita de gingie. Vizitele periodice la medicul stomatolog trebuie respectate cu strictete.

Dezavantaje

Odata ce sigilantul se dezlipeste de pe dinte, chiar si pentru o zona foarte mica, acesta nu mai poate proteja zona in care este aflat.

Cum sa ai grija de dintii copilului tau?

 • Periajul dentar se desfasoara zilnic, dimineata si seara. Trebuie folosite periute si paste special indicate pentru dintii temporari iar periuta trebuie schimbat o data la 3 luni.
 • Copilul trebuie sa poarte gutiere de protectie cand practica diferite sporturi pentru a evita eventuale fracturi dentare si accidente nedorite.
 • Vizitele regulate la dentist (o data la 6 luni) sunt necesare pentru a evita tratamente costisitoare si sedinte lungi. Astfel, medicul stomatolog poate modifica tehnica de periaj a copilului pentru a obtine rezultate mai bune si poate identifica si trata carii incipiente din timp. Aceste carii pot fi tratate fara durere si fara anestezie, folosind laserul dentar si confortul copilului si o experienta placuta la dentist sunt asigurate.
 
pedodontie-DENTALSANA

Programeaza-te acum sau contacteaza-ne in chat pentru un consult profesionist si o experienta placuta.
Te asteptam la DentalSana unde vei intalni medici pedodonti interesati ca cel mic sa plece fericit din cabinet, fara durere si fara frica de stomatolog.