Toate tipurile de aparat dentar aplica o presiune continua si blânda pentru a muta incet dintii copilului tau in pozitia finala dorita, cu scopul de a oferi un frumos aspect estetic si o masticatie corecta.
Exista doua mari categorii de aparate dentare pentru copii:
- Aparate dentare mobile
- Aparate dentare fixe
Aparate Dentare Mobile
- Placute mobile este un aparat construit din material acrilic tare si arcuri de sârma, care asigura o expansiune controlata prin utilizarea unui surub central reglabil.
- Invisalign teenè se adreseaza multiplelor cazuri, de la cele simple, la cele mai complexe.
- Aliniatori Suresmiles acest sistem este aplicabil la toate tipurile de aparate fixe conventionale, sporind exponential eficienta acestora.
- Functional Frankel este un aparat functional realizat din scuturi acrilice netede si fire din otel inoxidabil si este compus dintr-o singura piesa.
- Twin block cu ajutorul acestui aparat, discrepantele dintre maxilarul superior si cel inferior sunt echivalate.
- Trainer Myobrace trateaza cauzele profunde ale dintilor strâmbi prin deblocarea cresterii si dezvoltarii naturale armonioase.
Aparate dentare fixe pentru copii
- Aparat dentar metalic
- Aparat dentar din safir
- Aparat dentar ceramic
- Dispozitiv Herbst
- Dispozitiv Forsus
- Aparate ortopedice fixe
Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, in functie de materialul din care sunt fabricate, de aspectul si rolul lor.
Aparate dentare fixe
Aparate dentare metalice
- Este potrivit pentru orice tip de anomalie dentara;
- Fiind realizat din metal, este un aparat foarte rezistent;
- Pentru copii si chiar si pentru adulti exista optiunea sa-si ”coloreze” aparatul gratie elasticelor de diferite culori, chiar si forme.
Aparate dentare ceramice
- Cu ajutorul culorii albe sau crem a bracketilor, precum si a arcului alb ce trece prin bracketi, aparatul dentar ceramic trece de obicei aproape neobservat.
- Pe langa avantajul estetic oferit de aparatul ceramic, in utilizarea acestuia mai intervine si avantajul bracketilor care nu se pateaza. Elasticul din jurul lor se schimba lunar, ceea ce permite mentinerea unei igiene si a unui aspect impecabil.
- Fiind realizat din ceramica – material casant – este indicat sa se acorde atentie mancarurilor dure existand riscul ruperii bracketului.
Aparate dentare Safir
- Tratamentul cu aparatul dentar din Safir ofera o solutie optima pentru pacientii cu cerinte estetice deosebite. Caracteristicile individuale ale bracketilor confera rezultate de precizie;
- In conditiile in care pacientii cauta alternative fizionomice, cat mai putin vizibile, bracketii Safir pot reprezenta optiunea cea mai buna pentru tratamentul orthodontic;
- Fiecare bracket Safir este obtinut dintr-un singur cristal de ceramica pura, unul dintre cele mai rezistente materiale, pe pozitia a doua dupa diamant;
- Bracketii din Safir ofera un control exceptional al rotatiilor dentare datorita dimensiunii bracketilor-date furnizate de ultimele studii in domeniu.
Aparate dentare incognito (invizibil)
- Este o invovatie in tratamentul ortodontic datorita sistemului de bracketi fixati pe interiorul dintilor facandu-l cu adevarat invizibil la suprafata exteriara a dintilor. Nimeni nu va observa ca tu porti un aparat dentar;
- Bracketi sunt realizati din aur. Aurul, face acest tip de aparat, ideal pentru orice persoana mai ales pentru cele care au alergii la diverse materiale folosite in compozitia aparatelor dentare obisnuite;
- Tehnologia de realizare este de ultima generatie (Cad-Cam – computer assisted/ computer assisted manufacturing). Datorita acestei tehnici, fiecare arc este precis indoit si fixat pe dinte, in functie de necesitati si de obiectivele tratamentului, pentru obtinerea unor rezultate optime;
- Rezultatele alinierii dentare vor fi vizibile la scurt timp de la inceperea tratamentului;
- Riscul leziunilor de demineralizare sunt reduse la minim avand in vedere pozitionarea bracketilor pe suprafete accesibile autocuratirii si remineralizarii.
Aparate dentare Social Six (invizibil)
- Aparat dentar lingual partial, se monteaza doar pe cei 6 dinti frontali – de la canin la canin – atat pe arcada superiara cat si pe cea inferioara;
- Se adreseaza pacientilor cu probleme dentare minore de inghesuire sau spatiere;
- Fiind compus din mai putini bracketi decat un aparat dentar obijnuit este mult mai usor de purtat si igienizat.
Aparate dentare mobile
Aparate dentare clear aligner
- Recomandat adultilor;
- Se incadreaza in categoria aparatelor invizibile, numite alignere (gutiere);
- Este realizat dintr-un material transparent, invizibil;
- Este foarte confortabil, deoarece lipsesc bracketii si sarmele;
- Trebuie purtat minim 17 ore pe zi, inclusiv noaptea.
Aparate dentare invisalign
- Aparat dentar recomandat adultilor;
- Aliniatori transparenti personalizati pentru dintii dumneavoastra. Datorita transparentei este posibil ca nimeni sa nu observe ca purtati un aparat dentar;
- Invisalign este un aparat detasabil ceea ce inseamna ca puteti manca si bea orice doriti in timpul tratamentului;
- Datorita faptului ca nu exista bracketi sau sarme, ca la un aparat dentar obisnuit, controlul lunar obligatoriu in cazul purtarii unui aparat dentar este mult mai scurt;
- Fiecare gutiera este purtata secvential de pacient astfel producandu-se deplasari treptate ale dintilor din ambele arcade.
Aparate dentare mobile copii
- Poate fi purtat incepand cu varste fragede, chiar si de la 4 ani pana la varsta de 10 ani;
- Purtatea aparatului mobil este o metoda ortodontica nedureroasa pentru copil;
- Aparatul dentar mobil are ca scop corectarea inghesuirilor dentare si face loc, acolo unde este cazul, dintilor sa erupa;
- Copilul poate sa isi personalizele aparatul, alegand o culoare (sau mai multe) pentru a-l face mult mai placut de purtat.
Aparate dentare de contentie
Trebuie purtat dupa indepartarea aparatului dentar pentru evitarea recidivei;
- Exista doua variante de aparat dentar de contentie: fix si mobil;
- Contentia fixa se prezinta sub forma unuei sarmulite ce se lipeste adeziv pe interiorul dintilor;
- Contentia mobila se fabrica in laboratorul de tehnica dentara dintr-un material special si se poarta doar pe timpul noptii;
- Ambele variante sunt foarte usor de purtat si igienizat;
- Medicul decide varianta de contentie cea mai potrivita cazului dumneavoastra.
In perioada tratamentului ortodontic, este indicat sa mentii o igiena orala regulata si minutioasa, ideal dupa fiecare masa, pentru a indeparta resturile alimentare dintre braketii aparatului, daca este un aparat fix.
Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet sanatos si frumos. De aceea, sedintele pentru controlul aparatului ortodontic si igienizarea cavitatii bucale se recomanda a avea loc odata la 3 – 6 saptamani.
Indreptarea dintilor aduce cu sine o masticatie corecta, confort, relaxarea musculaturii, aspect fizionomic armonios, incredere in sine si un zambet frumos.
Motive pentru inceperea unui tratament ortodontic
Foarte putini oameni au dintii drepti. In loc sa fie aliniati unul dupa altul, dintii sunt frecvent rotati, inclinati sau deplasati.
Cele mai frecvente anomalii se refera la un maxilar superior foarte mare in comparatie cu mandibula (maxilar inferior) avand treapta sagitala mare (distanta intre incisivii superiori si cei inferiori in plan sagital), ocluzie adanca (supraacoperirea incisivilor superiori pe cei inferiori), inghesuiri dentare date de compresia de maxilar (maxilar ingust).
- Anomalia clasa II Angle cu treapta sagitala mare (muscatura adanca)
Este cea mai frecventa anomalie, aproape1/3 din populatie prezinta aceasta anomalie. Este data de mandibula prea mica sau prea in spate(distal) pozitionata sau poate fi dat si de un maxilar prognat (situat mai anterior decat normal). Incisivii superiori in ocluzie sunt in aer, fara nici un contact cu incisivii inferiori.
Spatiul intre incisivii superiori si inferiori se numeste treapta sagitala sau overjet, se poate masura cu linearul. Daca este mai mare de 4 mm, exista pericolul ca la o lovitura sau cazatura, acesti dinti sa fie lezati. In mod normal treapta sagitala este de 2 mm.
La aceasta anomalie Clasa II Angle, punctul de referinta este primul molar permanent superior care are contact in ocluzie pe primul molar permanent inferior si pe premolarul doi sau molarul doi temporar inferior.
Clasa I Angle adica ocluzia normala neutrala este cand cuspidul meziovestibular al molarului prim superior oclude cu primul sant intercuspidian al molarului prim inferior.
Exista doua forme de prezentare:
- Dintii de iepuras, unde incisivii superiori sunt protrudati adica inclinati mult in fata (anomalia clasa II/1)
- Dintii frontali superiori sunt retrudati adica inclinati spre interior si foarte drepti implantati (anomalia clasa II/2)
Daca dintii frontali sunt retrudati ca la punctul 2 la care se mai adauga retruzia si a incisivilor inferiori, se formeaza o alta anomalie, numita ocluzia adanca acoperita.
- Anomalia clasa a III-a (muscatura inversa)
La aceasta anomalie, maxilarul inferior se afla in fata (anterior) celui superior, incisivii inferiori articuleaza inaintea incisivilor superiori, in contact sau la distanta de acestia. Cauzele pot fi multiple: maxilarul inferior este prea mare sau maxilarul superior foarte mic. Deseori si profilul pacientului este afectat, barbia este proeminenta, profilul concav.
Ne putem da seama cat de grav este sau cat ar trebui sa corectam, luand reperul molarului prim superior care se presupune fix si cat de deplasat este molarul unu inferior (mai in fata). La aceste cazuri molarul unu superior articuleaza in spatele molarului unu inferior in loc sa articuleze cu ambii molari permanenti inferiori. Foarte important la aceste cazuri este incercarea de franare a dezvoltarii maxilarului inferior si stimularea dezvoltarii maxilarului superior la varste cat mai tinere.
Terapia este de lunga durata. Daca anomalia este foarte grava, este posibil ca ea sa nu poata fi corectata ortodontic. Acest pacient ajuns la varsta matura va fi supus unor interventii chirurgicale pe unul sau pe ambele maxilare pentru a putea realiza o echilibrare intermaxilara.
- Cand arcadele dentare sunt inguste,nedezvoltate, apar inghesuirile dentare
In aceste situatii, cauza poate fi: dintii prea mari pentru arcade mult mai mici sau dinti de dimensiuni normale pe un maxilar foarte ingust, nedezvoltat. Gravitatea anomaliei este data de diferenta de spatiu dintre perimetrul arcadei(pe varful crestei) si suma diametrelor mezio-distale (latimii) tuturor dintilor. Se masoara in mm.
Pierderea precoce a molarilor temporari provoaca migrarea molarului definitiv spre locul extractiei, micsorarea spatiului necesar eruptiei premolarilor, care vor erupe in pozitii vicioase si determina inghesuirea dintilor ce erup mai tarziu.
Si la varsta adulta pot aparea inghesuiri dentare, mai ales la nivelul frontalilor inferiori. Cauza nu este perfect elucidata. Poate fi dat de o crestere intarziata a maxilarului inferior, se produce o migrare in grup a dintilor laterali mandibulari spre inainte care in momentul ocluziei(cand musca pacientul), dintii frontali inferiori articuleaza cu fata palatinala a dintilor frontali superiori si imping acestia inapoi. Rezulta inghesuirea in zona frontala.
Cum obtinem spatiul necesar alinierii dintilor?
Pacientii cu inghesuiri dentare nu se pot igieniza corect, deoarece peria dentara nu poate patrunde in toate locurile interdentare, depunandu-se tartrul (placa dentara). Tartrul favorizeaza aparitia cariei, inflamatia gingiei (gingivita) si mai tarziu imbolnaviri ale parodontiului (parodontitele).
Pentru a pozitiona dintele corect, ortodontul, trebuie sa obtina spatiu prin stimularea cresterii maxilarelor. Daca cresterea este incheiata, expansiunea se realizeaza prin aplicarea fortei direct pe dinte, deplasandu-l cat mai spre obraz. Spatiul pentru aliniere se poate obtine prin stripping (slefuire interproximala cu un instrument special care realizeaza o slefuire de ordinul micronilor). Dupa aproximativ 9 luni in urma stripping-ului, smaltul se remineralizeaza complet.
In cazuri mai rare, putem obtine spatiu si prin extractia unor dinti sanatosi, in multe cazuri se renunta la premolarii primi.
- Spatii nedorite intre dinti
La adulti prezenta spatiilor intre dinti poate crea probleme. Aceasta situatie o intalnim cand dintii permanenti de dimensiuni normale sunt implantati pe un maxilar larg, sau dintii permanenti de marime mica (microdontie) sunt implantati pe un maxilar normal dezvoltat. Spatiile existente intre dinti perturba stabilitatea intregului ansamblu. Dintii nu prezinta puncte de contact, lucru foarte important pentru distribuirea fortelor in timpul masticatiei. Fonatia poate fi afectata la acesti pacienti.
Daca lipsesc mugurii dentari (anodontie), exista spatii intre dinti. Cei mai afectati sunt premolarii doi inferiori si incisivii laterali superiori. Acest aspect se observa cel mai des cand dintele temporar este prezent pe arcada dupa termenul normal de permutare sau in locul dintelui temporar, nu erupe dupa o lunga perioada alt dinte inlocuitor. Spatiul existent intre incisivii centrali poate fi cauzat de un fren labial cu sept fibros. Dupa eruptia caninilor acest spatiu se poate inchide spontan, in caz contrar trebuie intervenit chirurgical si ortodontic.
Spatiile ce doresc a fi pastrate in urma extractiilor dintilor temporari se pot rezolva prin aplicarea unui mentinator de spatiu. Caninii temporari si molarul temporar joaca un rol important in fazele de permutare.
In dentitia mixta, copii prezinta spatii postextractionale. Acesta este un semn de buna dezvoltare a maxilarelor. In caz contrar, in lipsa spatiilor, se intrevede o inghesuire accentuata la nivelul maxilarelor.
- Crossbite-ul uni sau bilateral
In momentul cand pacientul oclude dintii maxilari de cei mandibulari, unul sau mai multi dinti de pe o hemiarcada mandibulara aluneca catre obraz. Cauza poate fi compresia de maxilar sau o mandibula prea larga. Poate fi afectata zona frontala (crossbite frontal) sau zona laterala (crossbite lateral). Daca anomalia nu este foarte evidenta, pacientul oclude cap la cap. Daca mandibula este in intregime deviata, pacientul prezinta pe langa crossbite lateral si o deviere a liniei interincisive (linia mediana).Cauza des intalnita pentru crossbite: caninul temporar nu este abrazat, este intr-o pozitie vicioasa si oclude prematur cu antagonistii maxilari. Dintii inclinati pot provoca crossbite-ul.
In toate cazurile cross-bite-ul trebuie corectat, deoarece franeaza dezvoltarea hemiarcadei maxilarului antagonist corespunzator.
- Ocluzia deschisa
Pacientul prezinta in ocluzie o distanta intre cele doua arcade. Pentru ocluzia deschisa frontal, incisivii nu se ating in muscatura, pentru ocluzia deschisa lateral premolarii si molarii nu se ating in muscatura. Cauza in majoritatea cazurilor este limba, care ocupa o pozitie vicioasa in postura, vorbire si deglutitie (dischinezie), influentand defavorabil cresterea maxilarelor.
Interpunerea limbii in zona frontala duce la sigmatismus (imposibilitatea pronuntarii corecte a consoanelor cu ”S”). Pacientii cu aceasta anomalie sunt respiratori orali, pot prezenta si polipi caz in care trebuie directionati la ORL. Pentru corectarea pozitiei limbii este necesar un tratament la LOGOPED.
- Ocluzia adanca
Supraacoperirea normala in zona incisiva a dintilor maxilarului superior cu dintii maxilarului inferior este de 2 mm (overbite). In ocluzia adanca incisivii superiori acopera incisivii inferiori aproape in totalitate. Provoaca probleme ulterioare prin faptul ca incisivii superiori in ocluzie nu au stabilitate si neavand contact cu cei inferiori, egreseaza in continuare. In cazul in care frontalii superiori sunt inclinati in afara, in ocluzie, incisivii inferiori lezeaza papila si gingia dintilor superiori cu care vin in contact.
Pentru a ridica ocluzia, incisivii vor fi intrudati iar dintii zonelor laterale vor fi extrudati.